HOPELESS CHRISTMAS / MIKULÁŠ




Výsledek obrázku pro sv mikuláš

Krásný den Vám všem!
Jako každý prosincový den jsme tady s pomyslnou čokoládkou v našem Hopeless adventním kalendáři. Jelikož včera v podvečer se ulice zaplnily trojicemi, které dětem přinesly nějaké ty sladkosti, těm zlobivějším trojice nadělila uhlí nebo pár brambor, rozhodly jsme se si pro Vás přichystat článek, ve kterém se dozvíte, kdo to vůbec Sv. Mikuláš byl a jaké zvyky a tradice jsou právě s touto událostí spojovány.

Svatý Mikuláš byl vlastně biskupem narozeným asi kolem roku 280. Už za svého života byl mezi lidmi velmi oblíbený a dnes patří mezi jednoho z nejuctívanějších svatých v celém křesťanství. Bývá zobrazován jako starší biskup s vousem, oblečen v červeném plášti, na hlavě mívá biskupskou mitru, v ruce biskupskou berlu a nechybí mu také tři zlaté koule na knize, což jsou věci spojované s legendou o šlechtici a jeho třech dcerách, ve které vlastně tkví zvyk, že nám Mikuláš nosí drobné dárečky.

Související obrázek

Legenda praví, že zchudlý šlechtic poslal své tři dcery do veřejného domu, aby si vydělaly na věno. Mikuláš jim hodil oknem po jednom sáčku se zlaťáky, takže mohly ukončit svou činnost a vdát se. Ale protože by tento svátek měl děti odměňovat, ale i pokárat zároveň připojuje se k Mikulášovi anděl a čert.
Výsledek obrázku pro mikuláš
Tak co? Přinesl vám Mikuláš uhlí a brambory nebo sladké dobrůtky? :)

Mějte se krásně! <3

Marti X

CONVERSATION

0 komentářů:

Okomentovat